Apple pregătește un procesor cu 32 nuclee pentru Mac-urile high end

Noile procesoare pentru iMac Pro și Mac Pro. Apple lucrează la un nou procesor bazat pe ARM, cu până la 32 de nuclee CPU de înaltă performanță care ar putea apărea pe un Mac la sfârșitul anului 2021, potrivit unui nou raport al Bloomberg. Procesorul ar putea apărea, de asemenea, într-un nou „Mac Pro mini” în 2022.

Alături de acesta, compania dezvoltă, de asemenea, proiecte de CPU cu până la 16 nuclee de înaltă performanță și patru nuclee eficiente din punct de vedere energetic, destinate noilor versiuni de MacBook Pro și iMac. Noile procesoare ar putea sosi încă din primăvara anului 2021. Viitoarele modele Apple Silicon ar putea include și GPU-uri cu până la 128 de nuclee dedicate.

Noile procesoare pentru iMac Pro și Mac Pro

Diagrama actualelor procesoare Apple M1
Apple M1 cu cele 8 nuclee GPU
Apple M1 cu cele 8 nuclee GPU

Știrile despre viitoarele procesoare vin în timp ce Apple tocmai a lansat primele sale Mac-uri alimentate de propriile cipuri. Noile MacBook Air, MacBook Pro și Mac mini au folosit fiecare cipul M1 al companiei, care are un procesor cu patru nuclee de înaltă performanță și patru nuclee de înaltă eficiență. Cu toate acestea, sistemele high end Apple, cum ar fi Mac Pro, continuă să folosească cipuri Intel. Dupa cum știm, Apple a declarat că intenționează să facă tranziția întregii sale linii Mac de la Intel la propriile cipuri pe parcursul a doi ani.

Pe lângă numărul crescut de nuclee ale procesorului, Bloomberg precizează că Apple lucrează și la cipuri cu mai multe nuclee GPU. În timp ce actualul cip M1 vine cu șapte sau opt nuclee GPU, Apple testează în prezent modele cu 16 și 32 de nuclee și lucrează la cipuri cu până la 128 până la sfârșitul anului 2021 sau 2022.

Deși Apple lucrează la un design de procesor cu 16 nuclee CPU de înaltă performanță, Bloomberg remarcă faptul că ar putea alege să îl lanseze cu doar 8 sau 12 nuclee activate, în funcție de modul în care merge producția de masă.

Înainte de anunțul Apple cu privire la trecerea la procesoare bazate pe ARM, Bloomberg a raportat că lucrează la un procesor cu un procesor cu opt nuclee performante și patru nuclee eficiente din punct de vedere energetic. Un procesor cu această combinație exactă de nuclee nu a fost încă anunțat oficial.

În concluzie, având în vedere planurile ambițioase ale companiei Apple de a-și muta întreaga gamă de Mac-uri pe propriul procesor în următorii doi ani, este logic că are cipuri mai puternice în dezvoltare. Primele sale Mac-uri bazate pe ARM au impresionat datorită combinației lor de eficiență energetică și performanță, dar potrivirea capacităților mașinilor sale mai puternice bazate pe Intel, cum ar fi Mac Pro, va fi probabil o provocare mai mare.