MacOS 11 Big Sur pe sisteme Apple mai vechi de 5 ani
MacOS 11 Big Sur pe sisteme Apple mai vechi de 5 ani este confirmat compatibil! Discutam in ultimul articol legat de noile si excelentele procesoare Apple M1 disponibile deja pe MacBook Air MacBook Pro si Mac Mini.
Dar ce este un procesor bun fara un software pe masura?
MacOS 11 Big Sur a iesit recent din beta si pe langa noile Mac-uri inpreuna cu care este livrat, acesta este dispoibil gratuit ca upgrade pentru orice Mac mai recent de 2013 sau chiar si mai vechi neoficial insa.
Vestile in privinta extinderii suportului pentru vechile Mac-uri sunt exceptionale insa cat de bine ruleaza Big Sur pe acestea?
Raspunsul este asteptat: ruleaza foarte bine, optimizarea este buna, este echilibrat in privinta consumului de resurse si mai mult, exista vesti bune si pentru modele nesuportate oficial, mai vechi de 2012 dar minim 2009.
Cat de recomandat este upgrade-ul la MacOS 11 Big Sur?
Personal am fost dintotdeauna adeptul actualizarilor si a progresului in general. Este drept, ca IT-st poti deveni foarte usor retrograd. Ex.: Windows XP era mai bun, apare Windows 7 si imbatraneste ca vinul apoi Windows 7 era mai bun… ati inteles ideea. Insa nu intotdeauna clasic este bun sau stabil. Ne putem aduce aminte de blue screen-urile XP-ului si de Windows 98 nu mai vorbesc. Am dat aceste exeple in tabara Microsoft chiar daca si la Mac OS X de aceasta data – cum era numit pana la High Sierra cand s-a schimbat la MacOS – exista fani die hard 10.4 Tiger sau maxim 10.5 Leopard.
Personal consider 10.7 Lion ca cel mai bun compromis in privinta sandbox-ului si a servicilor excesive legate de iCloud si sincronizare care in noile versiuni „omoara” orice este mai vechi de i5 gen 4-5. Problema care o pun si in seama slabei optimizari CPU problema rezolvata acum cu noile Apple M1.
MacOS 11 Big Sur pe sisteme Apple mai vechi de 5 ani
Revenind la intrebarea daca upgrade-ul merita, atunci raspunsul este da. Daca esti pasionat de ecosistemul Apple si nu poti financiar si cumperi un Mac mai nou pentru a avea o experienta optima. Daca totusi preferi performanta, compatibilitatea in detrimentul functilor noi si a cosmetizarilor atunci ultima versiune de MacOS pe care o recomand este 10.14 Mojave. Este de asemenea ultima care inca mai suporta aplicatii pe 32bit, suport la care au renuntat (pe buna dreptate) incepand cu 10.15 Catalina.
Concluzie
Legat de problemele raportate pe MacRumors ele chiar daca pot fi reale nu reflecta experienta generala si doar cazuri izolate. Personal, noi am testat la redactie un iMac, doua MacBook Pro unul 2011 (nesuportat oficial) cu Big Sur modificat pentru instalare unul 2015, un MacBook Air si un Mac Mini Late 2012, toate au functionat ireprosabil fara nici o problema.
Alex va saluta pana la urmatorul articol!